11 srpna 2006

Cesta z pasti

Nedávno byl muslimský svět zachvácen protesty a bouřemi, protože nějaké noviny otiskly karikatury proroka Mohameda. Přemýšlím nad tím, co by se asi stalo, kdyby titíž lidé zjistili, že někdo z řad západu plánoval vraždu několika tisíc muslimů. Při vzpomínce na davy oslavujících Palestinců po teroristických útocích 11. září 2001 v této souvislost tuhne krev v žilách a nezbývá, než konstatovat, že kultura těchto lidí je, politicky korektně řečeno, od té naší odlišná.

Na tisíce nevzdělaných lidí, kterým jejich náboženští a političtí vůdcové filtrují informace, se zřejmě zlobit nelze. Konstatovat, že je to celé zapříčiněno muslimským náboženstvím, není také tak jednoduché, historie nám již mnohokrát ukázala, že zvěrstva lze napasovat na jakoukoli myšlenku

No a protože skuteční ideologové zla zůstávají většinou někde v pozadí, a hlavně naprosto nepřístupni jakékoliv diskuzi a argumentům, není vlastně s kým jednat. Možná by jakýmsi krokem k řešení bylo zakázat mluvit a publikovat těm obyvatelům západního světa, kteří tyto postupy jakkoliv obhajují, byť třeba z pozic zdánlivě vysoce humánních.

Jenže tím bychom vlastně popřeli jednu ze zásad naší demokracie a nastoupili cestu značně podobnou té teroristické, což doufám nikdy neuděláme.

Pro teroristy jsou na světě vyšší hodnoty, než okamžitý pozemský zisk. Jestliže tento princip přijmeme i my, a nevzdáme se zároveň zásad svobody, pevně věřím, že v tomto boji nemůžeme prohrát.

Snad nám to dojde dřív, než bude pozdě.

Žádné komentáře: