28 února 2006

Ženské myšlení?

Fascinuje mě. Ani ne tak myšlení konkrétních žen v mém bližším či vzdálenějším okolí, ale zejména myšlení některých redaktorek ženských časopisů, které se prostřednictvím svých více či méně vtipných článků snaží toto ženské myšlení formovat. (Abych nebyl obviněn z sexismu, či čeho, tak pro pořádek musím říct, že úplně stejné to je s redaktory typicky "pánských" časopisů).

Je pravda, že podobné časopisy jsem donedávna četl výhradně v čekárnách zubařů, ale poslední tři týdny, co MF DNES vypustila novou pondělní přílohu ONA DNES (zřejmě jako konkurenci pondělního Blesku pro ženy), se s touto formou publicistiky setkávám pravidelněji.

Abych byl konkrétní - vadí mi to paušalizování v některých článcích - všichni chlapi jsou nudní a žena má právo vyměnit patnáct let nudy alespoň za dva roky prožité naplno. To, že rozbíjí rodinu, sice může obrečet, ale protože ten její byl přece úplně nemožný, neromantický a nudný, tak pálení mostů je jedinou možnou cestou.

Možná by to chtělo slyšet i druhou stranu - byť nudnou, neromantickou a nemožnou. Možná by to chtělo podívat se i kriticky na sebe. Sobectví přece není životní program, a platí to stejnou měrou pro obě pohlaví.

Ale chápu, že tato myšlenka zase nebude prodávat časopisy pro ženy.

Žádné komentáře: